4 op 10 bestuurders telt aantal glazen alcohol als ze met de wagen gaan rijden

PERSBERICHT

Wanneer ze met de wagen gaan rijden telt meer dan 4 Vlamingen op 10 het aantal glazen alcohol dat ze mogen drinken om onder de wettelijke limiet te blijven. 6% beperkt zijn alcoholconsumptie, maar zonder enige rekening te houden met de wettelijke limiet. Zo blijkt uit een nieuwe enquête van Vias institute. Gezien de moeilijkheid om precies het alcoholgehalte in je bloed in te schatten, riskeren sommige bestuurders bij een controle toch positief te blazen. Dit zijn alvast 10 tips om bij de feestdagen niet verrast te worden.

Volgens een nieuwe enquête van Vias institute, beperkt 1 Brusselaar op 10 (11%) en 6% van de Vlamingen zijn alcoholgebruik wanneer ze de wagen nemen, maar zonder rekening te houden met de wettelijke limiet.
Meer dan 4 Vlamingen op 10 (42%) telt het aantal glazen dat ze mogen drinken om onder de wettelijke limiet te blijven. 47% van de Vlamingen denkt dat je twee glazen alcohol kan drinken vooraleer het stuur te nemen.

Dat kan voor sommige mensen wel kloppen, maar het is zeer gevaarlijk om in te schatten hoeveel glazen alcohol je mag drinken voor je de wettelijke limiet bereikt. Dat hangt van verschillende factoren af zoals je gewicht, de gevoeligheid van het moment (nervositeit, stress, …), het tempo waarop je drinkt, welke soort drank, of je voordien al dan niet iets gegeten hebt, etc…Bovendien kan het alcoholgehalte in je bloed bij eenzelfde hoeveelheid alcohol bij een persoon verschillen van de ene week ten opzichte van de andere.

Blijven slapen op de feestlocatie? 4 op de 10 gastheren biedt logies aan.

In de loop van de jaren hebben de BOB-campagnes ook de focus gelegd op de gedeelde verantwoordelijkheid van iedereen om de sociale norm van drinken en rijden te veranderen. Dat is zeker het geval bij mensen die gasten uitgenodigd hebben tijdens de feesten. De boodschap lijkt al goed doorgedrongen te zijn bij hen want bijna 9 op 10 Vlamingen (88%) neemt voorzorgsmaatregelen om te vermijden dat mensen onder invloed van alcohol gaan rijden.
Meer dan 1 op 4 (28%) voorziet aantrekkelijke alternatieve dranken zonder alcohol. In Vlaanderen biedt 43% zijn gasten ook een slaapplaats aan. Dat is iets meer dan in Brussel (36%) waar het aanbod aan openbaar vervoer deze oplossing minder noodzakelijk maakt.

Nieuwjaar: 1 ongeval op 4 met een bestuurder onder invloed van alcohol.

De BOB-campagnes bewijzen hun nut. In de periode van december tot februari zijn er het minst ongevallen waarbij een bestuurder onder invloed van alcohol is. Er gebeuren 15% minder ongevallen ten opzichte van de rest van het jaar (314 ongevallen per maand ten opzichte van 368 de rest van het jaar)
Toch is tijdens oudejaarsdag en nieuwjaar bij 1 ongeval op 4 (24%) een bestuurder betrokken die onder invloed van alcohol reed. Dat is meer dan tijdens een ‘normaal’ weekend (19%) en meer dan tijdens de kerstdagen (16% tijdens 24 december en kerstdag). In absolute cijfers, noteren we bij nieuwjaar een 40-tal ongevallen te wijten aan alcohol ten opzichte van een 20-tal bij Kerstmis. Ondanks de controles en de voortdurende sensibilisering blijven de feestdagen, en zeker nieuwjaar, risicovol.