Deze zomer zullen bestuurders nog voor ze hun wagen parkeren in heel het land herinnerd worden aan de BOB-boodschap ‘Wie rijdt, drinkt niet’. Een positieve trend is alvast dat het aantal letselongevallen met een bestuurder onder invloed van alcohol in 2024 met 8% is gedaald ten opzichte van een jaar eerder. Toch blijkt uit een nieuwe Europese studie dat nog steeds 19% van de Belgen aangeeft in de afgelopen maand gereden te hebben nadat ze mogelijk boven de wettelijke alcohollimiet zaten. De politie zal daarom vanaf morgen tot begin september extra controles uitvoeren op bestuurders onder invloed.
Ondanks de gemediatiseerde ongevallen met bestuurders onder invloed van alcohol daalde vorig het aantal alcoholgerelateerde letselongevallen met ongeveer 8%. Er gebeurden nog 3764 letselongevallen met een bestuurder die te veel gedronken had, ten opzichte van 4105 ongevallen een jaar eerder. Sinds 2015 is het aantal alcoholgerelateerde ongevallen zelfs met ongeveer 20% gedaald.
Toch blijkt uit alle vergelijkende Europese onderzoeken dat op het vlak van ‘drinken en rijden’ de Belgische bestuurder nog altijd bij de minst goede leerlingen van Europa behoort. Uit nieuwe cijfers van het grootschalige Europese onderzoek ESRA geeft 19% van de Belgische bestuurders aan de voorbije maand gereden te hebben nadat ze mogelijk boven de wettelijke alcohollimiet van 0,5 pro mille zaten. Het Europese gemiddelde ligt op 12%. We zijn daarmee na Luxemburg het slechts scorende land van de EU. Het best scorende land is Polen, waar slechts 4% van de bestuurders aangeeft de voorbije maand onder invloed van alcohol gereden te hebben, wanneer ze mogelijk boven de limiet zaten.
Vias institute, Assuralia en Belgische Brouwers VZW zetten hun schouders weer volop onder de BOB-campagne. Met de slogan ‘Wie rijdt, drinkt niet’, proberen ze alle bestuurders op voorhand te laten nadenken over hoe ze veilig thuis geraken.
Om die boodschap kracht bij te zetten, zullen in 35 parkings in 17 steden (in het netwerk van Indigo, Interparking, MyPark en Apcoa) bestuurders bij het binnenrijden op de slagbomen al de BOB-boodschap te zien krijgen. Van Oostende tot Verviers krijgen bestuurders op die manier nog een laatste krachtige herinnering aan het gewenste gedrag vooraleer ze de stad intrekken voor een terrasje of etentje.
Via sociale media zal het campagnebeeld met als slogan ‘Wie drinkt, rijdt niet’ en sensibiliseringsboodschappen verder verspreid worden.
Steden en gemeenten krijgen daarnaast beeldmateriaal ter beschikking om hun bevolking verder te informeren.
Er zijn tal van alternatieven voor alcohol, gaande van water, frisdrank tot mocktails. De voorbije jaren is er daarnaast een uitgebreid alcoholvrij assortiment van bieren op de markt gekomen dat steeds meer aan populariteit wint. Zowel qua speciaalbieren als pils zijn er nu talrijke smaakvolle alternatieven. Deze zomer zullen op enkele grote festivals voor het eerst alcoholvrije pintjes uit de tapkraan vloeien.
De lokale en federale politie zullen tussen vrijdag 6 juni en maandag 1 september in heel het land verscherpte controles uitvoeren op elk moment van de dag. Bestuurders die negatief blazen, zullen beloond worden met de iconische gele sleutelhanger. De politie controleert niet alleen op alcohol achter het stuur, maar zal uiteraard ook nagaan of bestuurders onder invloed van drugs rijden. Vorig jaar liepen zo in totaal 12636 bestuurders tegen de lamp die een positieve speekseltest aflegden. De meest voorkomende drug in het verkeer is cannabis. Zoals voor alle andere illegale drugs geldt er een nultolerantie in het verkeer voor deze drug.
Deze winter viert BOB zijn 30ste verjaardag en dat zal uiteraard niet onopgemerkt blijven.